Aardappelpersvezels

Aardappelen dienen als grondstof voor het verkrijgen van zetmeel en eiwit. Bij de verwerking van deze aardappelen komen aardappelpersvezels vrij. Deze worden geperst tot een droge stof van 16,5%. Aardappelpersvezels zijn grijswit van kleur en hebben een licht zure geur. Tijdens de gehele campagne van AVEBE, van half augustus tot eind april, zijn Aardappelpersvezels beschikbaar.

Aardappelpersvezels zijn hoogwaardige veevoederproducten met een unieke samenstelling. Het bevat gunstige eigenschappen, zoals een hoge energie-inhoud, hoog bestendig zetmeelgehalte en constante kwaliteit. De eiwitkwaliteit van aardappelproducten is van nature hoog. Aardappelpersvezels leveren daarmee hoogwaardige aminozuren die de melkeiwitproductie stimuleren.

Aardappelpersvezels zijn uitstekend toe te passen als krachtvoervervanger en leiden dus tot lagere voerkosten. Het product is tevens geschikt voor het afdekken van graskuilen, maïskuilen en stapelbare vochtrijke mengvoeders.

Meer informatie aanvragen

Meer informatie aanvragen: Aardappelpersvezels

Samenstelling (g/kg ds)

DS 161 RE 81 P 0,9
VEM 1031 RVET 7 K 18,0
VEVI 1108 RC 206 Na 0,5
DVE 104 RAS 43 Mg 0,7
OEB -91 SUI 11 Ca 1,4
FOS 611 ZET 203
BZET 82
* De samenstelling van onze producten zijn gemiddelde waarden. Er kan echter een natuurlijke variatie in de samenstelling voorkomen.

Voeradvies

Aflevering en opslagadvies

Kwaliteitsborging

Veelgestelde vragen Alle vragen

Uit vochtige voeders kunnen kleine hoeveelheden lekvocht lopen. Proti+, Energi+, Smulpro en Corngold laten nauwelijks lekvocht los. Grove bierbostel is gevoeliger voor het loslaten van lekvocht. Zorg te allen tijde voor een goede afvoer of zorg dat het wordt geabsorbeerd door bijvoorbeeld een onderlaag van snijmaïs of droge pulp. Meer informatie over in- en uitkuilen

Om bederf voor te blijven, is een voersnelheid van minimaal 1,5 meter per week nodig. Stem de lengte en breedte van de kuil af op uw eigen voersnelheid. Ingekuilde vochtige voeders hebben een soortelijk gewicht van 1.050 kg per kuub. Corngold® (maïsgluten) heeft ingekuild een soortelijk gewicht van ongeveer 800kg per kuub. Meer informatie over in- en uitkuilen

  • Schimmel en rotting Dit kan ontstaan als lucht in de bovenlaag van het voer komt.
  • Boterzuurbacteriën Deze kunnen onder in het product een kans krijgen door ophoping van lekvocht of regenwater. Boterzuurbacteriën kunnen ook in de toplaag van de kuil ontstaan wanneer deze niet direct wordt afgedekt of wanneer broei en schimmels ontstaan. Een kleine hoeveelheid bederf in kuilvoer kan een extreem hoge concentratie boterzuurbacteriesporen bevatten. Om die reden is het advies ook kuilvoer met minimaal bederf niet aan melkvee te voeren. Bij het voeren van een kleine hoeveelheid kuilvoer met bederf is ook met een goede hygiëne in de stal en melkstal het risico op besmetting van de melk namelijk hoog.
  • Broei Dit kan ontstaan bij rulle producten die niet voldoende zijn aangedrukt
  • Maden en ander ongedierte Ongedierte komt af op rotte plekken in het voer, dit is een ideale voedingsbodem.
  • Zwakke of provisorische silowanden Dit kan een veiligheidsrisico voor uzelf en anderen zijn. Deze kunnen afbreken door de druk van het voer.
Meer informatie