BasiQ – TGC

Bonda produceert in de fabriek een mengsel van BasiQ en Optipro. BasiQ heeft een conserverende werking op de toegevoegde tarwegistconcentraat. Mede hierdoor kunnen bedrijven met een lagere voersnelheid ook tarwegistconcentraat voeren.

  • BasiQ
    BasiQ is een samengesteld vochtrijk mengvoer voor brijvoedering en vormt de basis voor veel rantsoenen. BasiQ is geoptimaliseerd om veel te vervangen, jaarrond beschikbaar en breed inzetbaar voor alle bedrijven. Klik hier voor meer informatie.
  • Optipro
    Naast de bekende tarwegistconcentraten heeft Bonda ook Optipro in het assortiment. Optipro is een smakelijke tarwegistconcentraat en kenmerkt zich door een constante samenstelling waardoor een hoger vervangingspercentages mogelijk is dan met reguliere tarwegistconcentraten. Hierdoor kan de kostprijs van rantsoenen verder worden verlaagd. Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie aanvragen

Meer informatie aanvragen: BasiQ – TGC

Samenstelling (G/KG DS)*

DS 33% Dv lysine** 5,6 Ca 3,7
RE 192 Dv methionine 2,6 P 10,8
RVET 136 Dv cystine 2,3 vP 8,2
RC 30 Dv threonine 4,4 Na 4,9
RAS 87 Dv tryptofaan 1,5 K 21,0
Tot. ZET 225 Cl 7,0
SUI 120 SO4 5,6
Lact. 35 EW*** 1,60
NSP 153

* De vermelde gehaltes zijn gemiddelde waarden.
** De vermelde gehaltes zijn de schijnbaar darmverteerbare aminozuren.
*** De EW is berekend volgens het CVB voederwaardesysteem 2015.

Voederadvies

Aflevering en Opslag advies

Kwaliteitsborging

Veelgestelde vragen Alle vragen

Middels een optimalisatiepakket kunnen wij op locatie uw rantsoenen uitrekenen.

Ja, kaaswei en ProtiWanze kunnen nippelwaardig gevoerd worden.

Bekijk onze werkwijze droge stof via onderstaande link. Drogestrofwerkwijze  

Bij beschikbaarheid kan Bonda bierbostel leveren, zowel in slurf als gekiept.

Vochtrijke bijproducten hebben over het algemeen een pH waarde < 4,5. Zuivelproducten hebben een pH-waarde van <4,0, tarwegistconcentraten, tarwezetmelen en samengestelde vochtrijke mengvoeders een pH waarde van <3,5.

Zuivelproducten hebben een minimale houdbaarheid van 3 weken, tarwegistconcentraten een minimale houdbaarheid van 3 maanden en onze samengestelde vochtrijke mengvoeders minimaal 4 weken.

Probeer de silo regelmatig leeg te voeren om eventuele besmetting met ongewenste micro-organismen te voorkomen. Eén tot twee keer per jaar dient de silo schoongemaakt te worden. Stem dit af met een gecertificeerd bedrijf. Vraag direct om een inspectie van het roerwerk. Door slijtage kunnen de as of roervinnen los raken. Meer informatie

Het laden van vloeibare voeders hoeft niet veel tijd te kosten, als een pomp met voldoende capaciteit wordt gebruikt. Gebruik zogenaamde brijvoerpompen, omdat die zuurbestendig zijn. Plaats de pomp zo dicht mogelijk bij de silo. Liefst onder in de silo. Verdringerpompen kunnen ook heel stroperige voeders verpompen. In centrifugaalpompen kan lucht/gas ophopen van de fermentatie van het voer. De pomp moet dan ontlucht worden om weer te kunnen pompen. Let op dat pomp en leidingwerk vorstvrij gehouden kunnen worden.

Voeg vloeibare voeders toe als er voldoende voermengsel in de voermengwagen zit om een goed homogeen rantsoen te krijgen. Als er onvoldoende product in de mengwagen zit, kan het vloeibare voer niet goed worden gemengd. Laad de vloeibare voeders daarom niet te snel en zorg dat het direct wordt gemengd met andere voeders. Voor compact voeren, kan het nuttig zijn om een deel van het rantsoen – inclusief de vloeibare voeders – een paar uur te laten inweken. Maak dan een voormengsel dat later wordt aangevuld met de overige voeders. Meer informatie

De silo moet voorzien zijn van een goedwerkend roerwerk en bestand zijn tegen temperaturen van minimaal 50°C. Vloeibare voeders zijn zuur. Daarom moeten silo, roerwerk, pomp en leidingwerk zuurbestendig zijn. Polyester, RVS en PVC zijn hiervoor geschikt. Gegalvaniseerd ijzer is onvoldoende bestand tegen het zuur in het voer. Liggende tanks zijn niet geschikt voor opslag van vloeibare voeders, omdat ze minder makkelijk leeg komen en de inhoud moeilijker geroerd kan worden.