De invloed van de droogte op de bijproductenmarkt

24 augustus 2022

Vandaag spreken we met rundvee adviseur Martin uit Noord- Nederland. Hij heeft het over de droogte en het effect op de melkproductie.

“Door heel Nederland genomen is het droog, dit zet naar verwachting nog even door. Bij veel bedrijven heeft dit invloed op de gehaltes in de melk, met name het vetgehalte staat onderdruk.” – Martin.

Op sommige plekken worden de eerste snedes al gevoerd en vanwege het hoge suikergehalte, passen rustig verterende producten hier goed bij. Martin merkt dit door een stijgende vraag naar bierbostel, Gluco+ en aardappelpersvezels.

Martin vult aan dat de aardappelpersvezels doorvoerovereenkomsten vlot binnenkomen voor komende campagne. De eerste fabriek is afgelopen weekend gestart met de productie. Aardappelpersvezels past met name goed bij snel verterende graskuilen die zijn gewonnen, maar ook de maïsoogst zal dit jaar vroeg op gang komen, als deze droogte doorzet. Veehouders spelen hier nu al op in. Zij kiezen voor zekerheid en dienen de doorvoerovereenkomsten in voor een hoogwaardige energieaanvulling in het rantsoen. Zijn advies is dan ook voor geïnteresseerden om de doorvoerovereenkomsten zo snel mogelijk in te leveren. Dit kan tot uiterlijk 30 september.

De laatste tip van Martin is voor veehouders die zoeken naar een eiwitvervanging of -aanvulling op vers gras. Proti+ past hier uitstekend bij, het is speciaal ontwikkeld als melkdrijvend product en momenteel goed beschikbaar.

Meer weten? Neem contact op met je adviseur of bekijk de voorwaarden van het aardappelpersvezels doorvoerovereenkomst

Bekijk de overeenkomst

Terug naar overzicht