Drie onmisbare tips voor meer melk

8 maart 2024

Als veehouder ben je constant op zoek naar efficiëntie en productiviteit. Het maximaliseren van de melkproductie is een van die zaken die veel veehouders bezig houdt. Elke liter extra melk heeft namelijk direct impact op het bedrijfsresultaat, maar hoe zorg je nou voor meer melk? Wij delen drie onmisbare tips die elke melkveehouder kan toepassen voor meer melk.

Maximaliseer de benutting van eigen ruwvoer

De basis van een hoge melkproductie ligt in de kwaliteit van je ruwvoer. Hierbij is goed inkuilmanagement cruciaal. Broei en verliezen in de kuil worden voorkomen door goed aan te rijden, adequaat af te dekken en eventueel een bijproduct als toplaag toe te voegen voor extra druk.. Praktijkonderzoek wijst uit dat dit 45-50 VEM, 13-14 g/kg DS ruw eiwit en 5-6 DVE kost per kuil (bron WUR: Effect van inkuilmanagement op emissie van broeikasgassen op bedrijfsniveau, 2010, red.). Dit draagt niet alleen bij aan de voerkwaliteit, maar zorgt ook voor een directe kostenbesparing! Daarnaast stimuleert goed ingekuild, smakelijk ruwvoer de drogestofopname, wat resulteert in meer melk.

Bied een constant en homogeen rantsoen aan

Gezonde koeien zijn productieve koeien. De pH-waarde in de pens is daarbij een belangrijke speler. Door grote schommelingen in de pens te voorkomen, blijft de pH-waarde van de pens stabieler. PH-dalingen komen vaak door hoge krachtvoergiften tegelijk of door selectie wanneer alleen de lekkere (krachtvoer)delen van het rantsoen er tussenuit gegeten kan worden. Je kan dit tegen gaan met een hoogwaardig basisrantsoen met veel smakelijke en plakkerige componenten, dit zorgt voor een goede opname zonder  selectie. Zo ontstaat er een optimale omgeving voor pensmicroben en een betere benutting van de nutriënten.

Vraag de expert of je rantsoen genoeg vezels bevat

Naast homogeniteit is de vezelfractie van een rantsoen belangrijk voor een gezonde pens-pH. Om te achterhalen of uw rantsoen voldoende vezels bevat kunt u het beste experts inschakelen, namelijk uw koeien. Als vuistregel geldt dat 70% van de liggende koeien aan het herkauwen dient te zijn, per herkauwbrok dienen er dan rond de 60 krachtige herkauwslagen gemaakt te worden. In het speeksel van de koe zit natriumbicarbonaat, dit verhoogt en stabiliseert de pH in de pens, meer herkauwactiviteit betekent meer speeksel.

Naast een vezelrijk rantsoen is het belangrijk dat de koeien een comfortabel ligbed, voldoende toegang tot fris water en een stressvrije vreetplaats hebben.

Alle beetjes helpen

Zoals je ziet hebben de verschillende stappen die je kan nemen voor meer melk met elkaar te maken. Zo leidt goed ingekuild ruwvoer tot betere drogestofopname, wat weer leidt tot een gezondere koe en een gezondere koe leidt weer tot meer melkproductie.

Het verhogen van de melkproductie is dan ook een complexe uitdaging die een integrale aanpak vereist. Focus dus op kwalitatief hoogwaardig ruwvoer, een gebalanceerd rantsoen, de gezondheid van je veestapel en het stimuleren van de drogestofopname. Zó leg je een sterke basis voor een productieve melkveehouderij!

Benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Onze adviseurs helpen je graag verder bij het samenstellen van een gebalanceerd rantsoen.

Terug naar overzicht