Drie tips voor optimaal kuilvoer in de zomer

5 juni 2024

Het voorkomen van broei is essentieel om voederwaarde en kwaliteit te behouden en daarmee de gezondheid en productie van je veestapel te waarborgen. Bij het inkuilen, uitkuilen en voeren zijn een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om altijd het meest optimale rantsoen aan te bieden. Wij geven je drie tips waar je op moet letten.

1. Het begint op de kuilplaat

Broei is eigenlijk altijd te duur, bij broei wordt energie met behulp van zuurstof door bacteriën omgezet in onder andere warmte. Broei betekent dus voederwaardeverlies. Naast voederwaardeverlies kan broei ook zorgen voor vermindering van smaak en in extreme gevallen zelfs een gezondheidsrisico vormen.

Broeipreventie begint al bij het inkuilen, waarbij zuurstof de vijand is als het aankomt op voederwaardebehoud. Door de kuil af te dekken met een zwaar, bij voorkeur zuur product, kan broei in de kuil worden voorkomen. Bij uitkuilen is het van belang dat het snijvlak strak is, waarbij er zo min mogelijk scheuren en oneffenheden ontstaan voor bacteriën om op te groeien. Het is raadzaam om het snijvlak open te laten. Wanneer je het plastic voor het snijvlak laat hangen, ontstaat er condens. Dit is ideaal voor (broei)bacteriën. Wanneer je toch broei hebt op het snijvlak kun je dit met bijvoorbeeld azijnzuur behandelen.

2. Stimuleer de juiste bacteriën

Niet alle bacteriën zijn schadelijk. Het stimuleren van gunstige bacteriën, zoals melkzuurbacteriën, is van vitaal belang voor een effectieve conservering van het kuilvoer. Door inkuilmiddelen toe te voegen, zoals melkzuur- en azijnzuurbacteriën, verlaag je niet alleen vlot de zuurgraad van de kuil, maar rem je ook de groei van schadelijke bacteriën en zorg je dat er minder vrije suikers in je kuil zitten. Daarnaast is melkzuur een waardevolle energiebron.

3. Voorkom broei op de voergang

Wanneer er met een mengwagen gevoerd wordt ligt broei aan het voerhek op de loer. Je mengt namelijk ook zuurstof je product in. Daarnaast hebben niet alle rantsoencomponenten een lage zuurgraad, denk aan water of enkelvoudige grondstoffen zoals soja. Je zet eigenlijk de koffie klaar voor broeibacteriën. Door de zuurgraad van je rantsoen laag te houden voorkom je broei aan het voerhek.

Alternatieve oplossingen

Een andere natuurlijke broeiremmer en smaakmaker is Energi+. Dit heeft een zuurgraad onder de 4,5. Naast de hoge voederwaarde van Energi+ is het een geschikt voedermiddel om in de zomer broei weg te houden bij het voerhek. Wanneer je een droog energie- of eiwitrijk component uit je rantsoen (deels) vervangt door Energi+ verlaag je de zuurgraad van je rantsoen en voeg je direct plak en smaak toe. Hiermee verminder je de noodzaak van het toevoegen van water. Dubbele winst dus!

Extra tip: zorg optimale droge stof

Een goed samengestelde kuil bevat voldoende energie voor de groei van gunstige bacteriën. Het is raadzaam om de kuil binnen het ideale bereik van 30-35% droge stof te houden, binnen dit bereik kunnen bacteriën optimaal functioneren. Energi+ draagt bij aan het creëren van een zuur milieu, wat een kickstart geeft aan de conservering van de kuil.

Het correct afdekken van kuilvoer is dus cruciaal om de voerkwaliteit te behouden, de gezondheid van het vee te waarborgen, broei te voorkomen en smaakvermindering voor te zijn. Door zuurstof te minimaliseren, gunstige bacteriën te stimuleren en te zorgen voor voldoende voeding, weet je zeker dat jouw vee het best mogelijke rantsoen krijgt.

Benieuwd hoe je broei in het rantsoen voorkomt en welke producten daar het meest geschikt voor zijn? Neem dan gerust contact op met jouw rundveespecialist. Zij adviseren je over alle mogelijkheden.

Neem contact op

Terug naar overzicht