Eerste voorjaarskuilen vertonen hoog suiker gehalte

28 juli 2022

Wat past er bij mijn voorjaarskuil?

In april/begin mei waren er veel zon uren in combinatie met koude nachten, hierdoor was het gras op dat moment zeer suikerrijk. Volgens Eurofins (2022) vertonen de uitslagen van meer dan 1000 voorjaarskuilen een extreem hoog suikergehalte, namelijk gemiddeld 129g/kg. Daarnaast zijn de verteerbaarheid en voederwaarde van de eerste snede ook een stuk hoger dan andere jaren. Dat zie je terug in:

  • Lager aandeel celwanden, NDF-gehalten van 427 g/kg (dit is 46 g/kg hoger dan gemiddeld)
  • Verteerbaarheid van NDF ligt 3,4% hoger dan het langjarig gemiddelde

Wat betekend dit in mijn rantsoen?

Een koe heeft baat bij een uitgebalanceerd rantsoen. Een erg onbestendig rantsoen kan niet goed opgenomen worden, doordat het te vlot verteert en de koe het hierdoor niet goed kan opnemen. Dit ziet u dan terug in dunne mest, een laag vet gehalte door een gebrek aan hemicellulose en de klauw gezondheid loopt terug. Het is zaak om dit te voorkomen en deze suikers te bufferen en het lage aandeel celwanden (hemicellulose) aan te vullen. Bierbostel is hier een goed passend product voor. Bierbostel heeft een stabiliserende werking in de pens, door het hoge aandeel bestendig eiwit en vezels. Dit maakt het een gezond product dat de gezondheid van de koe ten goede komt en zorgt voor rust in het rantsoen. Naast een ruwvoeraanvulling is bierbostel ook inzetbaar als krachtvoervervanger!

 Wilt u weten of bierbostel voor u ook een passend product is? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs en zij geven u graag advies op maat.

Vind uw adviseur

 

Terug naar overzicht