Blije koeien, enthousiaste boeren

18 oktober 2023

Hans en Jos de Bie uit Zeist kochten vorig jaar juli, met het oog op het gemak en resultaat, een voermengwagen. Na de aankoop merkten ze weinig verschil. Dat veranderde op het moment dat Agrifirm-specialist rundveehouderij Elise Groot Koerkamp adviseerde het basisrantsoen te verhogen met Energi+ van Bonda. Het resultaat? Een stijging van 4,2 punten in BSK, waarbij de melkproductie per koe per dag met zo’n 3 liter is gestegen.

Broers Hans en Jos de Bie namen in 2000 de stal over met op dat moment 130 melkkoeien. Intussen is er een jongveelocatie aangekocht en melken ze nu 185 koeien. Jos vertelt: “Het belangrijkste is om koeien te houden, met een goede productie.” “Met een gezonde veestapel gaat het ‘makkelijk’ vanzelf”, vult Hans aan. Met de komst van de zelfrijdende mengwagen is dit verbeterd.

In maart 2022 zagen de broers De Bie een demonstratie van Agrifirm over het concept Constant voeren: een voerstrategie die helpt om selectie te bannen, waardoor ingrediënten altijd in de juiste verhouding worden opgenomen, wat belangrijk is voor een hoge voerefficiëntie en het voorkomen van pensverzuring. Hans en Jos waren zo enthousiast dat de voermengwagen inmiddels zijn intreden op het bedrijf heeft gemaakt. “In het begin hebben we zelf geëxperimenteerd met de voermengwagen. We merkten dat het iets rustiger was in de stal, doordat de koeien minder snel opstonden om het meel als eerste op te eten. Verder was er weinig verschil te merken.” Daarop werden Elise en de constant voeren specialist, Tom Vernooij, van Agrifirm gevraagd voor advies over optimalisaties van het voeren in combinatie met de voermengwagen.  “Na tips van Elise over onder andere mengtijd, laadvolgorde, voermoment en het belang van plak en smaak, merkten we echt verschil in de gezondheid en de productie bij de koeien”, vertelt Jos enthousiast.

“Op dit moment bestaat het rantsoen uit twee soorten kuil, maïs met perspulp erop,  gerstemeel en Energi+. De Energi+ voegt de plak en smaak toe. Daarnaast is het ook de krachtvoervervanger. We zijn minder krachtvoer gaan voeren in de krachtvoerbox en voeren nu ruim 5,5 kg Energi+ per koe per dag in het basisrantsoen. Door de extra smaak verhoogt de Energi+ de totale drogestofopname. De plak zorgt ervoor dat de krachtvoerdeeltjes aan het ruwvoer blijven plakken, hierdoor is er geen selectie en is elke hap lekker en hetzelfde”, legt Jos uit.

Maar dat is niet alles, zo laat Jos weten “De algemene gezondheid is verbeterd en je ziet het terug in een uniformer koppel qua conditie en pensvulling met gelijkere mest en een hogere BSK. We zijn gegroeid van een BSK van 42,2 vorig jaar, naar een BSK van 46,4 afgelopen juni. Daarnaast  kregen we een productiestijging van 3 liter in 11 maanden tijd.”

Ervaringen met bijproducten

Hoewel Jos en Hans al ervaring hadden in het voeren van bijproducten, blijkt er wel degelijk verschil te zitten in de producten. Ook als het gaat om het gebruiksgemak. “Meer dan 30 jaar terug voerden we jaarrond bierbostel uit een houten putje. Dit putje hebben we allang niet meer”, zegt Hans lachend. Jos voegt toe: “Vorig jaar hebben we nog één vracht bierbostel in de slurf gehad. De Energi+ werkt veel prettiger. Het grote voordeel van Energi+ is dat er geen lekvocht uit het product loopt, waardoor het erf netjes blijft en het waterschap nog nooit klachten heeft gegeven.”

Meer gemak

Met de komst van de zelfrijdende voermengwagen is het arbeidsplezier zeker toegenomen bij de broers. Nu hebben ze nog maar één machine nodig en hoeft het meel en de mineralen niet meer met de hand over het rantsoen gestrooid te worden. “Elke dag was dat toch een paar honderd kilo die je met de hand over het voer verdeelde. Nu gaat het allemaal machinaal en dat is veel makkelijker.”

Verder optimaliseren

Ondanks alle voordelen die Jos en Hans nu al ervaren, blijven de broers op zoek naar optimalisaties. Zo willen ze – op advies van Elise – in de toekomst experimenteren met het verhogen van meer krachtvoerachtigen in het basisrantsoen.

Toch is Jos huiverig. “Vroeger, toen er nog meer op gevoel werd gevoerd, merkte je ook dat de basis soms wat hoger was dan bedoeld, hierdoor kreeg je sneller last van melkziekte door vervetting.” Elise legt uit. “Wanneer deze stap gezet wordt, moet de melkproductie ook stijgen. Daarnaast mag de tussenkalftijd niet te hoog zijn, om te voorkomen dat de dieren vervetten. Er is nu een goede stap gezet, maar die stap kan nog een keer gemaakt worden. Zeker met de verwachte goede kuilen van dit jaar.”

Jos en Hans zien de stijging gestaagd doorzetten. Ze hebben als doel om dit jaar 10.000 liter te halen. “We staan er versteld van wat een mooie resultaten de mengwagen in combinatie met het voeren van Energi+ tot nu toe opgeleverd heeft.”

Toekomst

Een ander idee waar nog over na wordt gedacht, is het plaatsen van een sleufsilo specifiek voor de bijproducten. De kosten van het plastic voor de slurf is flink gestegen, waardoor de broers kijken naar een goede andere oplossing. Daarbij nemen ze de sleufsiloactie van Bonda mee in het besluit. Met deze actie krijgen veehouders bij aankoop van een sleufsilo voor bijproducten, 1000,- euro retour na afname van vijf vrachten vochtrijk mengvoer.

CO2

Een andere mooie bijvangst na het verhogen van het vochtrijke rantsoen en de hogere melkproductie, is de uitbetaling vanuit Friesland Campina naar aanleiding van het duurzaamheidsprogramma dat zij eerder al lanceerden. Bij dit programma worden boeren uitbetaald naar aanleiding van de CO2-uitstoot. Vochtrijke diervoerders hebben een minder hoge belasting op de CO2-footprint dan bijvoorbeeld krachtvoer. En dat is toch weer mooi meegenomen. “Op dit moment kunnen de CO2-equivalenten van krachtvoer nog variëren. Gemiddeld zit dit rond de 600 CO2-equivalenten en dit is bij de Energi+ 75 CO2-equivalenten. Een aanzienlijk verschil dus”, vertelt Elise.

Benieuwd naar de voordelen van Energi+ in jouw bedrijfsvoering? Neem contact op met jouw vertegenwoordiger.

Vind jouw vertegenwoordiger

Meer weten over de actievoorwaarden van de sleufsilo? Hier lees je er alles over.

Actievoorwaarden Sleufsiloactie

Terug naar overzicht