Meer melk en eiwit met kleine rantsoen aanpassing

29 januari 2024

Een goed rantsoen kan altijd beter – dat was de gedachte toen Niels Wassenaar uit Leusden (U) zijn adviseur vroeg samen eens heel kritisch te kijken naar de samenstelling. Dat was in de nazomer van 2023 waarbij Energi+ wordt uitgekozen om een verbeterstap te maken en dat had succes.

Het belangrijkste voor het bedrijf van de familie Wassenaar is werkplezier. “Daar zit alles in” aldus Niels. Dat is mede een reden dat er gestreefd wordt naar robuuste koeien en er met Procross wordt gewerkt. “In onze omgeving past een robuuste koe, maar ook mij past dat het beste” vervolgt hij. “Ik zie graag een zelfredzame koe, die veel uit gras en mais kan halen”.

Beter gemengd door plak en smaak

Ongeveer vijf jaar geleden na een periode met een lage weerstand van de koeien en onvoldoende productie werd gekozen voor bierbostel. Dit gaf een positief effect. Afgelopen nazomer vond Niels de tijd weer rijp om kritisch naar het rantsoen te kijken. ”In overleg met de voeradviseur is toen de overstap gemaakt van bierbostel naar Energi+. Met Energi+ konden we nog wat verder naar beneden in krachtvoer gift dus dat was gunstig” legt hij uit. “Wat verder opviel is dat het nieuwe rantsoen met Energi+ in plaats van bierbostel een verhoging bracht van zowel de kilo’s melk als ook het eiwit percentage.” Het pluspunt van de Energi+ noemt Niels de verbetering van de smaak en plak in het rantsoen. “Het blijft beter gemengd”, aldus de veehouder.

Deze aanpassing heeft de kostprijs verlaagd, de plak, smaak en productie verhoogd en heeft op deze manier positief bijgedragen aan het werkplezier.

Zoon Nick, student HAS Dronten, levert ter illustratie het huidige rantsoen aan:

Gras                23 kg
Mais                13 kg
Energi+             5 kg
Soja-raap          1 kg
Mineralen       150 gr
Twee soorten krachtvoer in de melkstal, met 22 kg krachtvoer per 100 kg melk.

Ervaringen met Bonda

Voordat wij afscheid nemen wil Niels ongevraagd even de complimenten geven aan de chauffeurs van Bonda; “Die mannen doen het buitengewoon super, ik ben zeer tevreden over de afleveringen jaarrond. En oh ja, ook het bestellen en nakomen van afspraken is goed, we zitten nooit zonder terwijl er maar plek is voor één slurf, gewoon prima”.

Boerderij de Ooievaarshorst in Leusden (U)
32 ha grasland
7 ha natuurgrasland
7 ha snijmais
75 melk- en kalfkoeien
50 stuks jongvee
8500 kg melk
4,44% vet
3.67% eiwit

Wil jij weten wat voor jou de mogelijkheden zijn en advies op maat ontvangen? Bel jouw adviseur of laat het ons weten via onderstaand formulier.

Vind jouw adviseur

Terug naar overzicht