Niks zo belangrijk als voer dat goed ruikt en smaakt!

19 juli 2022

Een interview met buitendienst medewerker Edwin Boeijen rundvee adviseur in zuid-oost Nederland en hij spreekt over het belang van de geur en smaak in een rantsoen. Een rantsoen kan nog zo goed in elkaar zitten, maar op het moment dat het niet smakelijk is, dan valt de voeropname tegen. Melk wordt alleen geproduceerd vanuit wat het dier daadwerkelijk opvreet.

Een rantsoen kan nog zo goed in elkaar zitten, maar op het moment dat het niet smakelijk is, valt de voeropname tegen

Wat kan een veehouder doen om de opname te maximaliseren?

Een fris en smakelijk rantsoen is een belangrijke randvoorwaarde. Dit begint ook bij een broeivrije kuil. Ruwvoer wat broei bevat in de kuil, zal minder aantrekkelijk zijn voor de dieren. Broei heeft een negatief effect op de smaak en de voederwaarde van het voer. Specialist Boeijen geeft ook aan dat bij broei bacteriën en schimmels melkzuur en suikers gaan omzetten, terwijl je deze opgenomen wilt hebben. Juist suikers en melkzuur geven smaak aan het voer. Al met al verlies je met broei niet alleen voederwaardes, maar ook smaak.

Wat zijn producten die extra smaak aan het rantsoen geven?

Vochtrijke producten werken als smaak verbeteraar. Onze eigen producten worden zo samengesteld dat ze maximale smaak geven in het rantsoen. Enkelvoudig zijn aardappelpersvezels en Corngold goed geschikt.

Hoe kan een veehouder broei in de kuil voorkomen?

Er zijn meerdere methodes om broei te voorkomen in de kuil. Er zijn verschillende inkuilmiddelen en broeiremmers op de markt die tijdens het inkuilen ingezet kunnen worden. Daarnaast is het ook van belang om te kijken wat de te realiseren voersnelheid is. Is dit minder dan 1,5m per week, dan adviseert Edwin de kuil juist lager en langer te maken, zodat de voersnelheid wel gehaald kan worden. Zorg altijd voor voldoende druk op de bovenlaag. Een afdekmiddel in de vorm van een vochtig bijproduct op de kuil, kan hierin uitkomst bieden. Dit geeft extra druk waardoor zuurstof uit de kuil blijft en aerobe schimmels en bacteriën geen kans krijgen en daarnaast voegt het ook extra smaak toe.

Nog andere tips?

In de loop van augustus gaat de aardappelpersvezelscampagne weer van start. Dit is bij veel melkveehouders een geliefd smaakmakend afdekproduct, doordat het veel gewicht geeft en een lage tonsprijs heeft. Middels een doorvoerovereenkomst is er meer zekerheid op afdek tijdens de maïstijd en wordt de laagste prijs betaald.

Lees hier meer over aardappelpersvezels

Terug naar overzicht