Vers gras in je rantsoen? Zo zorg je voor een optimale balans

15 mei 2024

De temperaturen stijgen en stalvoeren en de weidegang is op veel plekken weer gestart. Hét moment om het rantsoen onder de loep te nemen. Want vers gras is een mooi component in het rantsoen, maar hoe zit dat met de juiste balans tussen eiwitten en energie? Wij geven je een aantal tips voor het beste rantsoen voor jouw koeien, zodat je veestapel niet alleen gezond is, maar je ook een optimaal rendement behaalt.  

De balans tussen eiwitten en energie in vers gras wordt bepaald door groeiduur, de temperatuur en het aantal zonuren per dag. Zon zorgt voor suiker en de temperatuur beïnvloed de groeisnelheid. Deze factoren hangen samen wanneer het gaat om het eiwitgehalte in het gras. Het juiste rantsoen krijg je door te  bekijken hoe het gesteld is met deze balans in het gras. Want we weten, vers gras – of de koeien nu in de wei lopen of dit op stal krijgen – is in het begin van het jaar vaak niet gebalanceerd genoeg om op zichzelf te voeren, een hoog ureum ligt dan op de loer.

Onbestendig Eiwit Balans

Om te weten hoe het met de eiwit-/energiebalans in het gras gesteld is en daarmee wat je moet bijvoeren, kan je kijken naar de onbestendig eiwit balans (OEB). Dit getal geeft aan hoeveel eiwit en energie er in de pens beschikbaar komt en of deze twee in balans zijn. Een positieve OEB betekent dat er relatief meer eiwit in de pens beschikbaar komt ten opzichte van de energie. Een negatieve OEB houdt in dat er na het benutten van het eiwit er nog energie op pensniveau over is.

Ureum in de melk

De OEB beïnvloed  voor een groot deel het ureum. De optimale waarde in de melk ligt tussen de 15 en 20. Hoe meer eiwit er niet benut wordt, hoe hoger het ureum. Eiwit is niet goedkoop om aan te voeren, dus als het verse gras optimaal benut wordt, is dat positief voor het voersaldo. Het benutten van penseiwit doe je met pens-energie.

Balans in je rantsoen

Een goede verhouding van eiwit en energie zorgt voor een optimale eiwitbenutting waardoor het rendement op voer stijgt. Het is wel van belang dat de energie en eiwit vergezeld worden door NDF. Deze vezelfractie zorgt voor herkauwactiviteit, wat zorgt dat de pens-pH niet te laag wordt. In jong gras zit niet veel NDF, zorg daarom voor een energierijkproduct met genoeg vezels naast het verse gras voor een gezonde pens en een efficiënte eiwitbenutting. Snijmaïs is hier een goed voorbeeld van. Naast balans en rust is het ook van belang dat het rantsoen homogeen en smakelijk is. Als er selectie optreedt kan er bij vers gras snel pensverzuring en een hoog ureum optreden.

Voordelen smakelijk bijproduct

Een voorbeeld van een product dat ervoor zorgt dat de juiste balans in het rantsoen wordt bewerkstelligd en bijdraagt aan een goede penswerking is Gluco+. Dit product is qua hoeveelheid zetmeel vergelijkbaar met maïs en zorgt ervoor dat het ureum in de melk en de mest wordt verlaagd. Een bijkomend voordeel is dat het een smakelijk bijproduct is, wat de drogestofopname verbetert. En voer je een rantsoen met meerdere producten, dan zorgt de plak in Gluco+ ervoor dat elke hap homogeen en raak is.

Kortom, ga jij voor een gezonde koe én een optimaal rendement? Neem het rantsoen onder de loep en let daarbij op:

    • De juiste snelheid van verteren van het rantsoen
    • Een optimale balans tussen energie en eiwitten
    • Smakelijke bijproducten om de drogestofopname verbeteren
    • Plak wanneer je meerdere producten mengt

Ben jij benieuwd hoe we de balans tussen eiwitten en energie in jóúw rantsoen kunnen verbeteren? Neem dan gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij adviseren je over alle mogelijkheden.

Wil je weten of Gluco+ ook het beste bij jouw rantsoen past? Bekijk dan onze rantsoenwijzer, hierin zie je in één oogopslag welk bijproduct het beste bij jouw ruwvoer past.

Rantsoenwijzer

Terug naar overzicht