Wat doet Bonda?
Bonda heeft 100 jaar praktijkervaring in het vermarkten van reststromen. Hierbij is verbetering van rendement onze inzet.
Jan Willem Bonda begon in 1915 met de verkoop van veekoeken van Calvé. Vanwege het positieve resultaat op de melk- en/of vleesproductie bij veehouders is Bonda opzoek gegaan naar meer mogelijkheden. Over de jaren kwamen er meer vochtrijke voeders in het assortiment.
Vochtrijke voeders zijn zijstromen die vrijkomen bij het productieproces van bijvoorbeeld het brouwen van bier, bij de productie van bio-ethanol of bij de verwerking van aardappelen. Daarnaast zijn er ook producten die ongeschikt zijn voor humane consumptie of vanwege een overschot hun weg vinden naar veevoer. Enkele voorbeelden hiervan zijn voeraardappelen en paprika’s.
Samen met onze klanten en toeleveranciers leveren wij op deze manier al ruim 100 jaar een belangrijke bijdrage aan een duurzame samenleving. Vochtrijke voeders vormen zo de basis voor onze diervoeders. Bonda wil dé toonaangevende specialist zijn en hiermee een waardevolle bijdrage leveren aan onze klanten.
Bijdrage leveren aan circulaire landbouw
Door onze vochtrijke voeders lokaal af te zetten in diervoeding, draagt Bonda samen met de veehouder bij aan kringlooplandbouw.
In plaats van de producten te drogen en in brok te verwerken, worden onze producten vochtrijk afgezet. Hierdoor wordt er fors bespaard op de carbon footprint. Dit wordt steeds interessanter nu onder andere melkfabrieken, keurmerken opzetten waarin de CO2-uitstoot wordt meegenomen en dit financieel beloont wordt. Naast de CO2-besparing brengt het vochtrijk afzetten ook een kostenbesparing met zich mee, wat een positief effect heeft op de kostprijs.
De mengerij
Om jaarrond levergarantie te kunnen geven, is er een fabriek gebouwd in Den Bosch aan de rivier de Dieze. Door middel van verschillende opslagtanks probeert Bonda de pieken en dalen uit de markt te dempen. De mengerij bestaat uit twee delen: één deel voor de productie van vloeibare varkensvoeders en het andere deel is bestemd voor de productie van stapelbare en vloeibare producten voor herkauwers. Op deze manier kunnen verschillende producten op grote schaal worden gemengd en zo worden samengesteld dat ze precies bij uw rantsoen passen.
Er is nauwe controle op de kwaliteit van de inkomende en uitgaande producten. Van de vrachten wordt het droge stof bepaald en wordt er een monster genomen. Er wordt kritisch gekeken naar de nutritionele waardes van de inkomende producten om ze op de juiste plek en manier in te zetten.
Logistiek
Duurzaamheid en kostenbesparing voor u gaan hand in hand. De aanvoer van producten gebeurd zoveel mogelijk per schip om het transport over de weg te beperken. Vervolgens maken onze ervaren planners een zo efficient mogelijke route voor de uitgaande producten. Onze eigen chauffeurs kunnen u ook altijd van advies voorzien over de ligging van uw. Enkelvoudige producten kennen daarnaast een regionale herkomst, hierdoor draagt Bonda bij aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties.
Professionele mensen
Omdat elke diergroep verschillende kennis vereist hebben wij voor u een adviseur klaar staan. Onze adviseurs kunnen daarnaast intern schakelen met specialisten, op het gebied van nutritie en kwaliteit. Wij bieden u graag advies op maat.
Wilt u weten of Bonda iets voor u kan betekenen?