Voeraardappelen

Voeraardappelen zijn afkomstig van de aardappelindustrie. Het zijn afgekeurde consumptie- of fritesaardappelen of pootgoed die niet voldoen aan de eisen die gesteld worden qua kleur, vorm en afmeting.

Voeraardappelen zijn smakelijk en rijk aan zetmeel. Het bevordert de vorming van propionzuur en daardoor het melkeiwitgehalte, waardoor voeraardappelen melkdrijvend zijn. Voeraardappelen passen goed in grasrijke rantsoenen en leveren een hoge energiewaarde.

Meer informatie aanvragen

Meer informatie aanvragen: Voeraardappelen

Samenstelling (g/kg ds)

DS 202 RE 105 P 2,0
VEM 1093 RVET 3 K 22,2
VEVI 1202 RC 41 Na 0.2
DVE 77 RAS 57 Mg 1,1
OEB -25 SUI 30 Ca 0,6
FOS 464 ZET 749
BZET 330
* De samenstelling van onze producten zijn gemiddelde waarden. Er kan echter een natuurlijke variatie in de samenstelling voorkomen.

Voeradvies

Aflevering en opslagadvies

Kwaliteitsborging

Veelgestelde vragen Alle vragen

Vanuit de levensmiddelen- en bio-ethanol industrie zijn er veel verschillende producten beschikbaar. Daarnaast heeft Bonda ook samengestelde producten beschikbaar. Deze worden in Den Bosch geproduceerd en samengesteld op de behoefte van de klant, deze producten zijn flexibel jaarrond leverbaar.

Goed in- en uitkuilen is belangrijk om bewaarverliezen te voorkomen. Let vooral op onderstaande punten:

  • Zorg voor een verharde, vlakke schone ondergrond.
  • Dek het product direct na levering af.
  • Direct egaliseren, onderfolie aan te brengen daar overheen zwart plastic met voldoende druk op de bovenlaag.
  • Breng extra druk aan op de randen.
  • Zorg daarnaast voor minimaal 1,5m voersnelheid per week
  • Kuil niet te hoog in maximaal 80 cm.
  • Zorg dat lekvocht en regenwater niet in de silo blijven staan
  • Laat de kuil minimaal een week dicht
  • Voorkom ongedierte zoals ratten en vogels
Bij voeren:
  • Van boven naar beneden afsteken met schep/shovel in plaats van onderaf
  • Snij het plastic boven het snijvlak af of rol het strak op. Zorg dat het in zijn geheel ademt.
  • Zorg voor voldoende druk achter het snijvlak.
  • Met het snijvlak naar het noorden, ligt het altijd in de schaduw en is het minder gevoelig voor bederf.
Meer informatie

Het principe van inkuilen is hetzelfde. Door melkzuurfermentatie wordt het product geconserveerd. Verder moet het uitsluiten van water en ongedierte bederf voorkomen. Het verschil is dat vochtige voeders meestal niet kunnen worden vastgereden en minder hoog kunnen worden ingekuild. Meer informatie