Aardappelpersvezels

Aardappelen dienen als grondstof voor het verkrijgen van zetmeel en eiwit. Bij de verwerking van deze aardappelen komen aardappelpersvezels vrij. Deze worden geperst tot een droge stof van 16,5%. Aardappelpersvezels zijn grijswit van kleur en hebben een licht zure geur. Tijdens de gehele campagne van AVEBE, van half augustus tot eind april, zijn Aardappelpersvezels beschikbaar.

Aardappelpersvezels zijn hoogwaardige veevoederproducten met een unieke samenstelling. Het bevat gunstige eigenschappen, zoals een hoge energie-inhoud, hoog bestendig zetmeelgehalte en constante kwaliteit. De eiwitkwaliteit van aardappelproducten is van nature hoog. Aardappelpersvezels leveren daarmee hoogwaardige aminozuren die de melkeiwitproductie stimuleren.

Aardappelpersvezels zijn uitstekend toe te passen als krachtvoervervanger en leiden dus tot lagere voerkosten. Het product is tevens geschikt voor het afdekken van graskuilen, maïskuilen en stapelbare vochtrijke mengvoeders.

Meer informatie aanvragen

Meer informatie aanvragen: Aardappelpersvezels

Samenstelling (g/kg ds)

DS 161 RE 81 P 0,9
VEM 1031 RVET 7 K 18,0
VEVI 1108 RC 206 Na 0,5
DVE 104 RAS 43 Mg 0,7
OEB -91 SUI 11 Ca 1,4
FOS 611 ZET 203
BZET 82
* De samenstelling van onze producten zijn gemiddelde waarden. Er kan echter een natuurlijke variatie in de samenstelling voorkomen.

Voeradvies

Aflevering en opslagadvies

Kwaliteitsborging

Veelgestelde vragen Alle vragen

Veel vochtige voeders zijn zeer geschikt om bovenop ander voer in te kuilen. Dit zorgt voor extra druk op de onderlaag en u kunt twee producten uit één silo voeren. De bovenste laag dient minimaal 25 cm dik te zijn. Proti+, Energi+ en Smulpro en aardappelpersvezels zijn zeer geschikt als afdekmiddel. Vanwege de hoge dichtheid van de producten geven ze extra gewicht. Meer informatie

Vanuit de levensmiddelen- en bio-ethanol industrie zijn er veel verschillende producten beschikbaar. Daarnaast heeft Bonda ook samengestelde producten beschikbaar. Deze worden in Den Bosch geproduceerd en samengesteld op de behoefte van de klant, deze producten zijn flexibel jaarrond leverbaar.

Alle producten van Bonda dragen bij aan een smakelijker rantsoen. Proti+, Energi+ en Gluco+ voegen extra plak toe, waardoor losse delen beter vastplakken en een homogener rantsoen gerealiseerd kan worden. Tevens is begin 2021 Smulpro geïntroduceerd om maximale smaak toe te voegen met hoge voederwaardes en een scherpe prijs. Bekijk de product informatie van Smulpro.

Uit vochtige voeders kunnen kleine hoeveelheden lekvocht lopen. Proti+, Energi+, Smulpro en Corngold laten nauwelijks lekvocht los. Grove bierbostel is gevoeliger voor het loslaten van lekvocht. Zorg te allen tijde voor een goede afvoer of zorg dat het wordt geabsorbeerd door bijvoorbeeld een onderlaag van snijmaïs of droge pulp. Meer informatie over in- en uitkuilen

De meeste vochtige voeders zijn niet geschikt om aan te rijden. Corngold® (maïsgluten) en sojacake kunnen worden aangereden om lucht uit het voer te persen. Zorg dat de banden schoon zijn om schimmelplekken te voorkomen. Bij overige producten is het voldoende om de toplaag te egaliseren en aan te drukken. Bijvoorbeeld met de bak van de kraan of door het vast te kloppen met een schep. De zijkanten moeten extra goed worden aangedrukt. De druk van een dunne laag zand – of voldoende banden – doen de rest. Op de randen van de kuil moet extra druk worden aangebracht door extra zand of zandslurven. Meer informatie