Broei in de maiskuil. Hoe voorkom je dit?
Ruwvoer is de basis van het rantsoen voor herkauwers. Voor het hoogste rendement is het van belang om van oogsten tot en met het voeren hier secuur mee om te gaan. Het gebruik van bijproducten op de kuil kan helpen broei te voorkomen. Het geeft extra druk op de kuil, zorgt voor het behoud van voederwaardes en verhoogt de smakelijkheid. Hoe dit precies in z’n werk gaat en waar je op moet letten, leggen we je uit.
Wat is broei?
Broei is te herkennen aan warmte die ontstaat doordat micro-organisme in de kuil koolhydraten omzetten. Broei kan 3,5% droge stof per dag kosten (bron: Eurofins), maar ook voor kwaliteitsvermindering en smaakverlies zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot hogere voerkosten en verminderde voeropname.
In een goede situatie, zonder de aanwezigheid van zuurstof, verzuren melkzuurbacteriën de maiskuil naar een pH van 4.0-4.5. Door deze verzuring krijgen boterzuur- en rottingsbacteriën geen kans. Hierdoor ontstaat een stabiele kuil die smakelijk is voor de herkauwer.
Broei voorkomen
Om broei uit de kuil te houden is het van belang om mais goed aan te rijden. Hiermee wordt zuurstof uit de kuil gedrukt. Micro-organismen zoals schimmels en bacteriën krijgen zonder zuurstof geen kans om broei te veroorzaken.
Ook is het aan te raden om een goed inkuilmiddel bij de mais te gebruiken. Zo worden verliezen ook voor een groot deel voorkomen. Ecocool en DA ecocorn zijn voorbeelden van kuiltoevoegmiddelen die de conservering kunnen versnellen.
Extra druk op je maiskuil
Bij een droger product is het een grotere uitdaging om zuurstof uit de kuil te houden. Gebruik dan genoeg druk op de bovenlaag. Dit kan toegevoegd worden doormiddel van een bijproduct. Geschikte producten als afdeklaag zijn aardappelpersvezels, Proti+ en Energi+. Een afdeklaag van minimaal 30 cm zorgt voor een goede verdichting en geeft bovendien extra smaak aan het basisrantsoen. Een extra smakelijke kuil leidt tot hogere voeropname en daardoor een hogere melkproductie.
Genoeg voersnelheid om broei weg te houden
De juiste voersnelheid voorkomt dat broei tijdens het voeren alsnog parten kan gaan spelen. Ben je bang voor onvoldoende voersnelheid? Denk dan eens aan het afvlakken van de kuil in het voorjaar. Hierdoor creëer je na het vlakken een hogere voersnelheid. Bij een gevlakte kuil is het aan te raden om hier extra gewicht bovenop aan te brengen. Hiervoor wordt ook een afdeklaag van minimaal 30 cm geadviseerd.
Wil je meer weten over de voordelen van vochtrijke bijproducten en hoe je deze het beste inzet om bijvoorbeeld broei in de kuil te voorkomen? Raadpleeg dan jouw adviseur voor advies.