De agrarische ondernemingen van de familie Ruesink: Een verhaal van passie en veelzijdigheid

21 september 2024

Erik en Joke Ruesink uit Aalten zijn, samen met hun dochters Suzanne en Mariël, de drijvende krachten achter een opmerkelijke reeks ondernemingen die de landbouw en gastronomie in de Achterhoek op een unieke manier combineren. Samen gaan ze geen uitdaging uit de weg, zijn ze vooruitstrevend én innovatief. En dat levert een prachtig verhaal op waarbij de passie voor de agrarische sector de boventoon voert. 

De boerderij als hart van de onderneming

De plek waar Eriks vader een boerderij pachtte, vormt nog steeds de kern van de activiteiten van de familie Ruesink. Met 160 melkkoeien op 75 hectare grasland, allemaal voorzien van één ster van het Beter Leven-keurmerk, streeft de familie naar het hoogste niveau van dierenwelzijn. “Wij zijn een van de weinigen in Nederland met een ster van het Beter Leven-keurmerk”, vertelt Erik trots. De koeien produceren gemiddeld 8200 liter melk per jaar.

Daarnaast houdt de familie ook 3.333 vleesvarkens. Het vlees van deze varkens gebruiken ze onder andere in hun eigen restaurant, Suzies Farm, wat zorgt voor een gesloten keten van boerderij tot bord. Op de silo’s van de varkensstal in Aalten prijkt prachtige kunst, onderdeel van de Silo Art Tour.

Suzies Farm, van boerderij naar bord

Suzanne, de dochter van Erik en Joke, startte Suzies Farm om de waarde van hun vleesproducten volledig te benutten. Hoewel ze zelf geen kookervaring had, heeft ze een team van kundige koks in dienst die samen met haar verrassende gerechten op tafel zetten. “We gebruiken bijvoorbeeld magnoliabloemen als alternatief voor gember en daslook uit het Follybos als vervanger voor knoflook”, legt Suzanne uit, die voor haar restaurant inmiddels veertig medewerkers op de loonlijst heeft staan.

Je waant je in een andere wereld in het Follybos

En het Follybos is een bijzondere attractie op het terrein van de Ruesinks. Dit bos, gevuld met kunstwerken zonder directe functie, biedt bezoekers een unieke ervaring. “Het voelt als de Efteling met muziek en kunstwerken”, zegt Joke. “Het bos is een plek waar je kunt dwalen en je in een andere wereld waant.”

Het Theepottenmuseum en Verzamelmuseum

Of dat nog niet genoeg was, openden Erik en Joke in 2023 een theepottenmuseum, dat elke donderdag- en vrijdagmiddag de deuren opent. Op die dagen kunnen bezoekers ook naar een verzamelmuseum met allerhande voorwerpen.

De trots van de familie: de Farm & Country Fair

De jaarlijkse Farm & Country Fair in Aalten is de trots van de familie. Het evenement trekt jaarlijks, afhankelijk van het weer, tussen de vijf- en dertigduizend bezoekers. De familie wordt sowieso enthousiast als ze bezoekers op hun erf mogen ontvangen. Ze laten dan vol passie alles zien en brengen hun visie over.

“Ik vind het superleuk om voor een paar honderd man te vertellen hoe duurzaam bijvoorbeeld een varken is. Veel mensen denken dat koeien duurzamer zijn, maar hier vertellen we wat de varkens te eten krijgen en dat dit allemaal reststromen zijn uit de voedselindustrie. Veel mensen weten dat gewoonweg niet. De reacties die we ontvangen wanneer we dat uitleggen is geweldig”, zegt Erik enthousiast.

Duurzaam en innovatief voerbeleid

En dat brengt het gesprek op een heel belangrijk aspect van de bedrijfsvoering, namelijk het voerbeleid van de dieren. De familie Ruesink maakt gebruik van bijproducten, wat zowel duurzaam als economisch voordelig is. Daar begonnen ze meteen al snel mee nadat ze in 1990 de varkenslocatie aankochten. Erik legt uit: “We voeren onze varkens met reststromen uit de voedselindustrie, zoals voorgebakken friet, gemalen tarwe, soja, gerst en verschillende bijproducten zoals ProtiWanze en BasiQ. Dit draagt bij aan een duurzamere voedselketen.”

“Daarnaast is het voor ons heel belangrijk dat de producten jaarrond leverbaar zijn. Biergist is bijvoorbeeld niet het hele jaar voorradig. Daarom kiezen we daar niet voor. We zijn al met zoveel andere dingen bezig, dan wil je niet ook nog tussendoor op zoek moeten naar een alternatief. Ook stellen we hoge eisen aan de mate waarin de producten eenvoudig te mengen zijn. Dus niet te stroperig en de CCM moet niet blijven drijven.”

De samenwerking met Bonda, leverancier van bijproducten, is daarom voor de familie cruciaal. Erik vertelt: “We zijn erg tevreden over hun service. Als er een probleem is, zoals een verstopping in de silo of voormenger, is Bonda er snel bij om het op te lossen. Het geeft ons een gerust gevoel dat we kunnen terugvallen op betrouwbare partners.”

Positieve ervaringen met Bonda

Erik deelt een positieve ervaring met Bonda: “Een keer zat de silo verstopt, en binnen no-time stond Gerry, één van de chauffeurs bij Bonda, bij ons op het erf om het probleem op te lossen. Zulke service is onmisbaar voor ons.” De familie waardeert ook de consistentie en betrouwbaarheid van de producten van Bonda. “Je belt en je hebt het”, zegt Erik. “Dat is niet vanzelfsprekend bij andere leveranciers, zeker niet op momenten zoals kerstavond.”

Een toekomst vol plezier

Ondanks de vele uitdagingen blijft de familie Ruesink optimistisch. “Tijdens de coronaperiode hebben we wat van onze buffer verloren omdat de Fair niet door kon gaan en we in die tijd ook het restaurant begonnen. Maar het belangrijkste voor ons is het plezier dat we uit onze activiteiten halen”, zegt Joke. “We doen zo veel mogelijk wat we zelf leuk vinden. Dat is onze drijfveer.”

Met plannen voor de toekomst, zoals het ontvangen van meer bezoekers met bussen en het uitbreiden van hun activiteiten, blijft de familie Ruesink innoveren. “We hebben een treintje aangeschaft waarmee we bezoekers kunnen rondrijden langs al onze attracties, van het theepottenmuseum tot het restaurant en het Follybos”, vertelt Erik enthousiast. Met nog genoeg plannen op stapel voor de toekomst is één ding zeker; stilzitten zit er niet in voor de familie Ruesink.

Lees ook de verhalen van andere ondernemers

Terug naar overzicht