Tips voor maximale benutting van ruwvoer
We hoeven je vast niet uit te leggen dat een hoge melkopbrengst staat of valt bij het rantsoen van jouw melkkoeien. Door het wisselen van de seizoenen – en daarbij krapte van bepaalde grondstoffen – blijft goed voermanagement soms een gepuzzel. Het jaarrond voorzien van voldoende eiwitten in het rantsoen is belangrijk voor betere prestaties van jouw melkvee. Maar, waarom is dit zo belangrijk? Hoe speel je in op het aanbod van de producten én zorg je tegelijkertijd voor een zo hoog mogelijke opbrengst? Bonda-rundvee-adviseur Suzanne Bogers geeft je een aantal tips.
Een hoog vet- en eiwitgehalte in melk zorgt niet alleen voor een hogere melkprijs, maar draagt ook positief bij in het kader van het fosfaatrecht. Een win-winsituatie dus. “Ruwvoer is de basis van het rantsoen. Melkveehouders hebben vaak de beschikking over een gras- en/of maïskuil. Voor een maximale benutting van het eigen ruwvoer is een betere opname het doel. Het toevoegen van een smakelijk bijproduct, rijk aan eiwitten, is dan vaak de eerste behoefte”, legt Suzanne uit.
Proti+: jaarrond voor de beste prestaties
Een product dat veelvuldig wordt gevoerd en al jarenlang op de markt bestaat – en daardoor de meeste bekendheid geniet – is bierbostel. Maar, zo legt Suzanne uit, het is niet verkeerd om ook eens naar andere producten te kijken. “Proti+ is een product dat het gehele jaar goed beschikbaar is en zorgt voor betere prestaties. Je gebruikt het om eiwit aan te vullen in het rantsoen. Door de extra plak ontstaat er een homogenere voeropname bij gemengde rantsoenen. Daarnaast heeft het meer smaak, waardoor koeien – die bijvoorbeeld achteraan in de stal staan – ook alle componenten van het rantsoen binnenkrijgen.” En dat het smakelijk is, dat weten we bij Bonda uit ervaring. Want ook voor geiten – die over het algemeen kieskeuriger zijn – is het een populair product.
Voor veehouders blijft het interessant om zichzelf de vraag te stellen wat er gevoerd wordt. Waarom kies je voor een bepaalde rantsoensamenstelling?
Prijstechnisch interessant
Een hoop voordelen dus, maar hoe zit dat kostentechnisch? Bierbostel is een enkelvoudig product, dat rechtstreeks van de brouwerij komt. In het voorjaar is de beschikbaarheid vanuit de bierbrouwerijen het hoogst. Qua prijs gaat het met de marktwerking mee. Proti+ maakt Bonda zelf, in haar eigen fabriek. “Wij monitoren het product aan de hand van de voederwaarden. Het is een stapelbaar en smakelijk product, wat zorgt voor een betere voeropname. Het wordt veelvuldig ingezet om krachtvoer te vervangen. Hierdoor worden voerkosten verlaagd”, weet Suzanne uit ervaring.
Door het oog van de meester
Maar, zo laat de rundvee-adviseur weten, het oog van de meester blijft belangrijk in de keuze voor het juiste rantsoen. “Voor veehouders blijft het interessant om zichzelf de vraag te stellen wat er gevoerd wordt. Waarom kies je voor een bepaalde rantsoensamenstelling? En wat kun je doen om zoveel mogelijk profijt te hebben uit het eigen ruwvoer? Boeren hebben dat tot hun beschikking, dan wil je daar zoveel mogelijk uithalen”, is Suzanne van mening. “Het hele jaar door zijn boeren bezig met de oogst. Van het zaaien tot het maaien/oogsten en het inzamelen van voer. Maar juist over dat laatste stukje, het belang van smakelijkheid voor een nóg betere voeropname, wordt vaak te makkelijk gedacht. En juist dát is minstens zo belangrijk voor een optimaal resultaat. In onze rol als adviseur is het uitgangspunt de boer verder te helpen. Alles voor de best mogelijke prestaties.”
De voordelen van Proti+ voor jou:
- Plak en smakelijk, verbetert de voeropname
- Melkdrijvend
- Eiwitrijk
- Prijstechnisch interessant
Haal jij het optimale uit het rantsoen van jouw vee? Onze specialisten kijken graag met je mee om het maximale uit jouw ruwvoer te halen! Neem gerust eens contact op voor advies.