Vloeibaar product maakt dat het lekker loopt

20 maart 2024

Op de vraag wat het belangrijkste in het bedrijf is antwoord Sjors met een twinkeling in zijn ogen; ”Dat het lekker loopt”. Hij werkt graag aan de dingen waar hij invloed op heeft en laat zaken die hier buiten liggen voor wat ze zijn. “Wanneer ik succes heb met de dingen waar ik invloed op heb geeft mij dat de meeste voldoening” legt hij uit. Zo is het rantsoen iets waar hij juist veel invloed op heeft. Het bestaat uit tweederde graskuil, eenderde mais met een energierijk maatmeel. “Er zit ook altijd een vloeibaar tarwegistconcentraatmengsel in, zoals nu de Rupro+, dat doen we voor het eiwit, plak en de smaak. De opname is beter en het maatmeel blijft beter verdeeld in het rantsoen”. Daarna voegt hij nog toe “Ook scheelt het in de kosten, dat is net zo belangrijk”.  Morgen schakelt Sjors over van de Rupro+ naar het energierijke Smulmax+. Hij gaat 1,5 kg drogestof (8kg product) Smulmax+ voeren omdat de huidige graskuil nu meer eiwit bevat.

Kaas

Sjors boert samen met zijn broer Kees. Daarnaast is er een één medewerker op de boerderij actief en in de kaasmakerij werkt een medewerker parttime samen met Marian, de vrouw van Sjors. De rauwe melk wordt volledig tot boerenkaas verwerkt. Ze hebben zich gespecialiseerd in het maken van specialiteiten met en zonder kruiden. Ze hebben afzet via groothandels. De productie is bijna vier ton kaas per week. Naast de melkerij en kaasmakerij is er nog een neventak en dat zijn de 600 vleesvarkens.

Sturing

De koeien worden bij Overbeek gevoerd met een Lely Vector voerrobot. Op deze wijze wordt er altijd goed, met weinig arbeid gevoerd. Als pionier had Overbeek de  tweede Vector van Nederland. De graskuilen zijn lasagne kuilen van twee snedes afgedekt met snijmais. Per kuil bekijkt hij samen met zijn Agrifirm adviseur, Gijsbert van de Water, welk vloeibaar mengsel er bij past; of het eiwitrijke Rupro+ of juist het zetmeelrijke Smulmax+. Dit doen ze op basis van het eiwit in de kuil. Tussentijds wordt gestuurd en zo nodig, geschakeld op basis van het ureum in de melk, de mest consistentie en de productie. “Zo zijn de vloeibare mengsels een hele mooie en goedkope sturing voor ons rantsoen” aldus Sjors.

Op de vraag of hij andere veehouders het zou aanbevelen om Rupro+ of Smulmax+ te voeren antwoord hij direct volmondig: “Zeker qua plak en smaak en natuurlijk ook wat betreft de kostprijs”.

Mts. C.T. & S.W. Overbeek in Benschop
69 ha gras
16 ha maisland
165 melk- en kalfskoeien
90 stuks jongvee
9870 kg melk
4,44% vet
3,65% eiwit

Wil jij weten wat voor jou de mogelijkheden zijn voor het voeren van vloeibaar product? Laat het ons weten via jouw adviseur, onderstaand formulier of bekijk onze pagina met de lopende silo actie.

Meer informatie over de silo actie

Terug naar overzicht