4 Redenen waarom vloeibare bijproducten direct geld opleveren

31 juli 2023

Als veehouder ben je er wellicht bekend mee: vloeibare bijproducten. Maar wist je ook dat deze diervoeders, naast dat ze verschillende nutriënten bevatten van eiwitrijk tot energierijk en alles daartussenin, heel voordelig zijn en zelfs geld kunnen opleveren? Hoe dat zit, dat leggen we je uit.

Met de sterk rijzende gasprijzen worden producten steeds duurder. Dat is bij diervoeders niet anders. Hier kan je slim op inspelen, want producenten van onder andere bio-ethanol zetten vaker drogers van reststromen uit. Hierdoor komen deze producten nu in vloeibare vorm op de markt. En laat dit nu naar verhouding een stuk voordeliger zijn.

Ga voor meer melk met gezondere koeien

Meer rendement begint bij een gezonde koe die meer melk geeft met een hoge voerefficiëntie. Daarbij gaat het om de drogestofopname die je realiseert en de hoeveelheid melk die de koe uit 1 kg droge stof haalt. Dit kan je verbeteren door vloeibaar voer toe te voegen aan het huidige rantsoen.

#1 Smakelijker voer

Betere benutting van eigen ruwvoer
Ruwvoer van hoge kwaliteit heeft altijd de voorkeur, dit heb je alleen niet altijd voor het zeggen. Valt het ruwvoer om wat voor reden dan ook tegen, door het gebruik van vloeibare producten voeg je direct smakelijkheid toe om een slechte vooropname te voorkomen.

Verlaging van de tussenkalftijd
Tijdens warme periodes kan het uitdagend zijn om de drogestofopname op peil te houden. Door een smakelijk rantsoen voorkom je dat er een energietekort ontstaat. De dames worden eerder drachtig, waardoor je de tussenkalftijd kunt verlagen.

#2 Selectie is verleden tijd

Voorkomt pensverzuring
Als er geen selectie voor komt in het rantsoen, is de kans op pensverzuring kleiner.  Door een bijproduct met meer plak toe te voegen speel je hier slim op in. Alle losse mineralen en krachtvoerdeeltjes plakken aan het ruwvoer vast, waardoor de koeien niet meer kunnen selecteren. Doordat elke hap gelijk is, blijft de pens van de koe stabieler.

Uniformer koppel
Naast plak is mengtijd ook belangrijk voor een rantsoen waar geen selectie mogelijk is. Zo creeer je een homogeen rantsoen. Zoekende koeien aan het voerhek zijn verleden tijd. Dit resulteert in een uniformer koppel met een gelijkere BCS. Een optimaal gemengd rantsoen met voldoende plak zorgt ervoor dat ook de koeien met een lagere rang dezelfde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Meer rust in de stal
Koeien die niet op het voer afstormen hebben meer rust. Uit onderzoek blijkt dat dieren zonder stress meer vreten en de voedingsstoffen ook beter benutten.

#3 Minder kans op broei aan het voerhek

Bij warm weer ligt broei in het voer op de loer. Broei ontstaat door omzetting van koolhydraten in CO2 en water. Dit kost je dus energie uit het voer, waarbij het ook nog eens minder smakelijk wordt. Door vloeibaar voer met een lage pH-waarde toe te voegen aan het rantsoen zorg je ervoor dat het voer ook tijdens warme zomerdagen fris en smakelijk blijft.

#4 Verlaag de voerkosten

Je weet nu welke voordelen vloeibare bijproducten opleveren. Maar dat is niet alles, want deze manier van voeren is ook nog eens kostenbesparend. Kijk maar naar het rekenvoorbeeld hieronder waarbij we als uitgangspunt een fictieve boer met 100 koeien hebben genomen. In dit voorbeeld zetten we Soja 440 met een dagprijs van €53,00 per ton af tegen de Rupro+ van Bonda met een dagprijs van €2,50 per procent droge stof.

DSRE/KG PROD.RE/KG DSKG PROD.RE€/KOE/DAG€/DAG€/JAAR
Soja90%4403961396€0,50€53,00 €19.345
Rupro+27%782895,1398€0,34€34,43€12.565

In dit voorbeeld zie je dat 1 kg soja vervangen wordt door 5,1 kg Rupro+ om dezelfde hoeveelheid ruw eiwit te voeren. Dit levert op dit moment een kostenbesparing van €6.780 per jaar op. Dat is toch mooi meegenomen.

Wat heb je nodig?

Wanneer je besluit om vloeibare bijproducten te voeren zijn er op jouw erf een aantal zaken nodig. Om het maximale uit het vloeibare product te halen heb je een voermengwagen nodig en is de juiste opslag van belang.

 

#1. Goed roeren

De beste manier voor het opslaan van vloeibare producten is om een polyester silo met roerwerk te gebruiken. Het roerwerk zorgt ervoor dat het product homogeen blijft en dat de zware delen niet onderin bezinken. Zo voer je de dag nadat je het ontvangt tot de laatste voerdag dezelfde nutriënten.

Voor een homogeen product roer je het vloeibare product minimaal 3x per dag 30 minuten. Daarnaast is het aan te raden het vloeibare product niet te vroeg in de voermengwagen te laden. Als er onvoldoende voer in zit, blijft het op de bodem of in de hoeken zitten. Meer weten? Bekijk ook onze andere tips voor de opslag van vloeibare producten.

#2. De juiste tank

Om flexibel te blijven in leveringen is het aan te raden een 50 kuubs tank aan te schaffen. Een volle vrachtwagen levert vaak tussen de 30 en 35 kuub. Zo is er flexibiliteit bij een nieuwe levering en heb je altijd voldoende op voorraad.

Installeer een verdringerpomp. Voor het voeren van enkele stroperige vloeibare voeders is een verdringerpomp noodzakelijk. In centrifugaalpompen kan zich lucht of gas ophopen door de fermentatie van het voer. Heb je nog geen geschikte silo, maar denk je erover deze aan te schaffen? Bekijk dan ook onze siloactie.

Welk product past het beste in mijn rantsoen?

Op het gebied van vloeibare bijproducten zijn er diverse varianten beschikbaar. Elk met hun eigen kenmerk. Voer je vooral om smaak toe te voegen en wil je een uitgebalanceerd voer met broeiremmer, kies dan voor Smulmax+. Rupro+ is een eiwitbron die jaarrond beschikbaar is en heeft momenteel een voederwaardeprijs van 65%. ProtiWanze behoort ook tot de eiwitrijke voeders en beschikt over alle boven genoemde voordelen.

Zoals je leest zijn er dus een hoop opties om de voeropname te optimaliseren, prestaties te verbeteren en de voerkosten te verlagen.
Benieuwd of het voeren van vloeibare producten past bij jouw bedrijf? Neem dan contact op met jouw vertegenwoordiger en ontdek de mogelijkheden.

Meer weten over de siloactie? Je leest er hier direct alles over.

Bekijk de voorwaarden voor de siloactie

Terug naar overzicht